
Modellen viser et samarbejde mellem grupper på tværs af lokationer. Skyen symboliserer en samarbejdsplatform der giver plads til vidensdeling og inspiration imellem de forskellige grupper. De vandrette pile symboliserer synkront arbejde imellem grupperne. De lodrette pile viser et asynkront arbejde igennem vidensdeling.
Ud fra vores egen praksis, hvor vi lavede vores forløb i en børnehave ser vi, at der kunne være nogle relevante problemstillinger.
Er vidensdeling nok til at skabe ejerskab for projektet? Skaber vidensdeling en samhørighed mellem de forskellige grupper?
Klik videre til vores beskrivelse af vores forløb.
Klik videre for at se vores videreudvikling af vores forløb.
Hej Didaktisk fusion
Tak for gode blogindlæg der godt beskriver jeres tanker og proces. Det er dejlig konkrete beskrivelser, også af jeres fremtidige model og tanker.
Vi vil gerne dele vores tanker omkring jeres spørgsmål om vidensdeling og ejerskab/samhørighed.
Når der inddrages asynkron kontakt som I beskriver ud fra jeres model, ser vi muligheder for at vidensdeling kan give børnene ejerskab og følelsen af samhørighed. Men det kræver et stort arbejde for fagpersonerne særligt fordi jeres eksempel tager udgangspunkt i børnehavebørn.
Men vores tanker er, at først og fremmest kunne det være relevant at det overordnede projekt har samme tema og måske skal børnegrupperne danne et fælles logo for projektet. Det gør at børnene føler sig som en del af noget større. Vi ser det som relevant at der er struktur og roller – at grupperne ikke laver det samme, men måske laver en del hver, som så bliver samlet. At børnene får lov til at bidrage med ideer og give feedback til hinandens grupper ville være oplagt for samhørigheden og samarbejdet børnene imellem. Når et projekt afsluttes, kunne man fejre det på platformen og give hinanden ros.
Ud fra vores perspektiv kræver dette at fagpersonerne besidder digitale kompetencer og formår at tage dem ned i børnehøjde.
God jul til jer 🎄
//STJJ
Kære Didaktisk fusion
didaktik.tak for at dele jeres fusionsmodel.
Vi er lidt i tvivl om, i hvilken sammenhæng I tænker vidensdeling. Er det ift. jeres praksiserfaringer?
Vi tror at ejerskab kræver en aktiv deltagelse i processen, og dermed mener vi, at vidensdeling ikke kan stå alene.
Vi mener til gengæld at vidensdeling, sagtens kan skabe samhørighed i en proces.
Glædelig jul
/didaktik.tak
Hej Didaktisk Fusion
Tak for nogle fine blogindlæg, og meget relevante spørgsmål I stiller!
Vi vil mene at følelsen af ejerskab over projektet først er tilstede hvis individet føler sig som en del af det ‘lokale praksisfællesskab’; den fysiske placering (skolen) er ikke indikator for om den enkelte er en del af praksisfællesskabet -det er rationelt bestemt, og afhængigt af individets transformation til fællesskabet. De som ikke kan identificere sig med ‘konteksten’/skolen, vil ofte ikke føle sig som en del af praksisfællesskabet, heller ikke som perifer deltager… Så i vores optik er individets følelse af ‘sense of community’ forudsætning for, at kunne tage ejerskab over projektet (Lave & Wenger, 2003 i Nielsen, K. (2013). Læring i et situeret perspektiv. I H. Qvortrup & W. Merete (Red.), Læringsteori og didaktik (1. udg., s. 173–187). Hans Reitzels Forlag.)
Når det er sagt, mener Scardamalia (2002). Collective cognitive responsibility for the advancement of knowledge. I I. B. Smith (Red.), Liberal education in the knowledge society (s. 67–98). Open Court), udtrykt i hendes 12 principper for vidensopbygning, at alle skal tage kollektivt ansvar for processen(projektet), dette ved at anerkende alles bidrag og ikke give nogle personer forrang i projektet. Om det er så enkelt, at ‘diktere’ at alle skal føle delt-ejerskab tvivler vi på, men vi er enige i; anerkendes individets bidrag i den solidariske sfære (Honneth), vil ejerskabsfølelsen vokse….
Om vidensdeling skaber samhørighed på tværs af lokationer, er en mulighed. Det forudsætter gode knowledge transfer muligheder, og stiller krav til platformens infrastruktur -designet skal sikre at alle (også over globale landegrænser?) skal kunne afkode brugergrænsefladen, og dermed få lige muligheder for KT og udnyttelse af platformens affordances.
Mange tak for nu!
God jul! DBH Det turbo didaktiske taktiske hold