Eksperimenterende historiefortælling

Med udgangspunkt i teknologierne Zoom og Padlet, synes vi det kunne være spændende at eksperimentere med, hvordan disse teknologier kan indgå i historiefortælling i målgruppen 3. klasse. Især funktioner som Avatar i Zoom, kunne være relevant at inddrage i historiefortællingen, for at børnene selv kunne skabe deres fortæller. Kan denne funktion bidrage positivt til, at flere kan deltage i fællesskabet?  

Som tillæg til historiefortællingen kunne det være sjovt at bruge AI billedegeneratoren i Padlet til at skabe sjove og personlige baggrunde, som kunne indlejres i zoom. På den måde vil det give børnene mulighed for at skabe deres eget univers. Hvorfor bliver vi tiltrukket af, at vi gennem teknologi kan lave om på virkeligheden?  

Undervejs havde vi nogle overvejelser omkring målgruppe og rum for anvendelse. Vi tænker, at denne form for historiefortælling både kunne anvendes i skole/SFO men også ved en anden målgruppe, som f.eks. plejehjem. Hvordan kan teknologierne bidrage til et fællesskab på tværs af generationer?  

Dette indlæg har 6 kommentarer

  1. julkris

    Kære Didaktisk fusion,
    Tak for et fint og konkret blogpost 🙂
    For at svare på jeres første spørgsmål, hvorfor man bliver tiltrukket af, at vi gennem teknologi kan lave om på virkeligheden. Så har vi ikke noget konkret svar. Mennesker har gennem tiden altid drømt sig væk og fortalt historier. At teknologierne I har brugt, giver dette en ny dimension er virkelig spændende, da børnene både kan skabe en ny persona og omgivelser. Dette virker måske tiltrækkende, fordi man derigennem kan udforske andre sider af ’selvet’. Det ville give god mening af bruge i jeres målgruppe ift. at undersøge og udforske personers kreativitet. Børnene kan lære noget om, hvordan man kan optræde i verden, men vi tænker, at I skal være opmærksomme på, hvordan avatarene skabes og bruges, så de ikke skaber uvenskaber, eller hadefulde diskurser.

    /Station Dobbelt-J

  2. julkris

    Hej igen,
    I får lige anden del i en ny kommentar for, at det ikke bliver for langt 🙂
    I forhold til jeres andet spørgsmål, så kan vi godt lide jeres tanker om mødet på tværs af generationer. Fed tanke! Man kunne tænke sig, at fordi det foregår online, så vil man kunne skabe ”venskabs-grupper” på tværs af institutionerne. Det vil ikke kræve lige så meget, som at samle en hel klasse og fragte dem ud til et plejehjem – eller omvendt. Dog tænker vi, at det kan kræve meget støtte at udføre denne del, da begge parter måske ikke er så kendt i brugen af disse teknologier. Alle skal have kendskab til, hvordan man får genereret billeder på Padlet og får skabt sin avatar på Zoom. Når det er gjort, så kan vi se meget potentiale i idéen. Man kunne for eksempel tænke, at plejehjemsbeboerne ville få meget glæde af, at lave historier med skolebørnene, samtidig med, at de også udfordres kognitivt.

    / Station Dobbelt-J

  3. runsky

    Det er et spændende projekt og vi kan se nogle rigtig gode muligheder for at lave noget virkelig spændende pædagogisk og kreativt arbejde her.

    Selve videoen I har lavet er virkelig god til at formidle hele den tankeprocess I har været igennem, både med brainstorm, men også selve klippet hvor man ser I prøver det af sammen. Vi føler virkelig vi får et indblik i hvad I prøver at opnå og hvilke tekniske udfordringer/begrænsninger I løber ind i, som man så ofte gør når man vil lave et forløb online.

    I forhold til jeres første spørgsmål om hvorfor vi bliver tiltrukket af, at vi gennem teknologi kan lave om på virkeligheden, så tænker vi at der er flere elementer, som kan spille ind.
    Det første vi tænker på, er at teknologien har en evne til at udfordre, hvad vi kan forestille os.
    Man ser det ofte i historiefortællinger i spil og i Science Fiction film, hvor der bliver skabt universer, som man slet ikke kunne tænke sig frem til og dette har en evne til at gøre os nysgerrige, spændte og måske også bange, afhængig af kontekster.
    Der er også mulighed for at individet selv kan udtrykke sig igennem teknologierne og manifesterer nogle af de tanker og ideer man har, som måske ikke nødvendigvis er de letteste at forklare eller realisere fysisk.

    Videokommunikation er ikke (længere) ukendt for ældre mennesker. Flere ældre har smartphones, og mange bruger videoopkald til ‘at få besøgt’ Bedstemor. Tidligere har vi diskuteret ordet ‘nærvær’, hvilket også har en relevans her; For kan Zoom (el andre teknologiske medier med lignende funktion) mediere følelsen af nærvær og omsorg? Og er relationspleje online med tiden blevet legitimt (med ligeså stor betydning) som fysisk tilstedeværelse?
    Teknologier kan facilitere indhold på diverse måder og man kan igennem dem give mulighed for at specifikke interesser bliver gjort tilgængelige for brugerne på tværs af generationer.
    Om de pågældende teknologier kan bidrage til et (nyt?) fællesskab på tværs af generationer tror vi afhænger af hvilken interesse fællesskabet er båret af. Vi formoder, at ældre ikke vil indgå i en strikkeklub online med, men måske vil ældre pokerspillere søge fællesskabet online. Om Zoom/Padlet er ideelle til at understøtte ovenstående, er vi ikke sikre på.

    Afslutningsvis: Det kunne have været super sjovt, at se jer fremføre historiefortællingen (vi ved at det ikke er en del af opgaven), det kunne give os en større indsigt i hvad den form for historiefortælling efterlader publikum’ med; hvad bibringer teknologien til fortællingen/hvad understøtter den som adskiller sig fra alm. historiefortælling?

    Mvh Det turbo didaktiske taktiske hold.

  4. freros

    Først og fremmest, så er det en super god ide med at skabe en historiefortælling via. ChatGPT. Der bliver lavet en overraskende god fortælling, som præcis rammer jeres 3. klasse som målgruppe. Vi tænker, at der er stort potentiale i denne ide, hvor man helt sikkert kan udfolde ideen – For eksempel ved at personliggøre historien ved at inddrage elevernes navne.

    Dette koncept kunne også være med til at understøtte de svære snakke i klassen.
    Kunne man lave en fortælling om et barn, hvis forældre skal skilles?
    En fortælling om et barn, som har fået diabetes 1?
    Det kan altså bruges som et redskab, der kan starte samtaler om komplekse emner, som ofte kan være vanskelige at forstå, men kan understøttes af en historiefortælling.

    I får lavet en super kreativ måde at inddrage AI som billedgenerator, som helt sikkert understøtter elevernes kreativitet og mulighed for at skabe deres eget univers.
    I viser også, hvilke udfordringer der kan opstå, når man bruger greenscreen som hjælpemiddel. Det kan blive en udfordring, der kræver, at man tænker ud af boksen.

    Spørgsmål: Hvordan kan funktioner i Zoom og Padlet understøtte historiefortællingen?
    Vi synes, at I kommer med nogle gode ideer, hvor Zoom og Padlet understøtter historiefortællingen, men da der er udfordringer med avatars, så kunne man overveje, om det er noget man kunne undvære, ELLER inddrages på en anden måde. Ideen er nemlig rigtig god.

    Mvh Cklasfananas

  5. klaust

    Enig med de ovenstående. man får lejlighed til at følge jer under eksperimentet. Hvad sker hvis man gør … det og det? Det er to the point, det opgaven handler om. Man undersøger de værktøjer (Avatar-funktion), materialer (flasken) og processer (sidde ved zoom og prøve at bruge en avatar) og det medfører så både noget til brugen af teknikken og den mulige fortælling.

    Teknologien og science fiction? Ja, det er jo element i sig selv hvordan en verden er bygget op i en science fiction film. Facination og angst på en gang afhængig af hvordan filmen er skruet sammen: The Matrix, the terminator, Dune… Science fiction handler ikke om fremtiden, det handler om vores billede nu og her at noget, der foregår nu og her. The Matrix f.eks handlede måske om vores oplvelse af at være i en verden med teknologi/illusion overalt og ialt?

    Og ja, teknologien ændrer på det, der foregår – den medierer en kontakt, men i kan også ændre på teknologiens brug. Det er altså ikke kun avatarfunktionen, der gør noget, det er også jer, der gøre noget med avator-funktionen. Men det handler The matrix ikke om?

    Men for mig er det ikke kun de digiale teknologier, der tiltrækker og facinerer, det er enhver teknologi, som bringes ind i det åbne laboratorium, som jeg kalder det. Flasken ændres og avataren ændres, når I går i gang. I er igang med at etablere en ny brug af både flaske, greenscreen og avatarer, som måske kan tvinge jer til at finde på nye muligheder.

  6. soflju

    Kærer Didaktisk fusion

    Først og fremmest Didaktik.tak for jeres meget spændende input.
    Vi synes rigtig godt om, jeres ide med at bruge Padlet og Zoom til historieskabelse.

    Jeres video er godt gennemarbejdet og fører os med gennem jeres overvejelser og leg med teknologierne. Det er fedt, at I også kommer ind på de ting som ikke fungere, som at Avataren ikke kan bevæge sine hænder, måske dette kan løses med VR-briller?

    I forhold til jeres spørgsmål om, hvorfor vi bliver tiltrukket af, at man gennem teknologi kan lave om på virkeligheden og om Padlet og Zoom kan bidrage til at flere kan deltage, så førers vores tanker over på Illeris. Han taler om at mennesket fødes ind i verden med en stor nysgerrighed på livet, men med et Paradox der gør at vi ikke selv bestemmer, hvornår vi vil lærer og hvordan man lærer bedst (Illeris, Læring, 2016). Denne nysgerrighed skal udforskes, og det kan teknologien understøtte. Derudover kan teknologien også støtte de børn, der måske ellers ville have udfordringer med historiefortælling, som ordblinde, børn med overbliksvanskeligheder mm. og dermed skabe bedre læringsmuligheder for dem.

    Slutteligt synes vi rigtig godt om ideen med at skabe historier på tværs af generationer! Børnene og de ældre ville sammen kunne undersøge teknologiernes funktioner. vores indtryk er at mange ældre tager afstand fra teknologien, da de finder den uoverskuelig. Det kunne være spændende at undersøge om dette ville ændre sig, når undersøgelsen byder på leg, eller når to generationer med lige meget kendskab til teknologien, skal undersøge den sammen.

    Mange hilsner
    Didaktik.tak

Skriv et svar