“Skal børn spørges?”

Hvordan opstod ideen?

Vi har med afsæt i Cropley & Cropley’s (2008) tanke om kreativitets-orienteret læring, fulgt deres ’extended phase model’, da dennes syv faser er repræsentative for vores proces fra ’udefineret blogpost 3 opgave’, ‘idegenerering’ og ’færdig (tænkt) idé’. 
Hvert stadie indeholder gensidigt afhængige elementer; proces, personlig indstilling, motivation, resultat. Modellen illustrerer kun elementerne ‘proces’ og ‘resultat’ under hvert stadie.

Ydermere har vi i ‘stadie 3’ aktivt anvendt Osborn’s (1953) instruktioner for brainstorming.

I vores brainstorm drøftede vi Kaare Dybvads udtalelse i medierne  omhandlende ‘hamsterhjulets’ indflydelse på børnenes (lange) dage i institution (tv2.dk, 2023). Vores umiddelbare frustration: “Det er ikke kun forældres samvittighed, der lider under børnenes lange dage i institution, hvad tænker børnene? Burde man spørge dem, har de ikke en stemme?” 

Derfor valgte vi at lave et forløb som understøtter børns demokratiske dannelse og dermed mulighed for medbestemmelse, da det er “(…) en afgørende læring, at de [red. børn] gennem deres meninger og handlinger får indflydelse på deres eget liv.” (Undervisningsministeriet, 2020, s. 5). 

Undervisningsministeriet (2020, s. 5) ligger vægt på at didaktiske overvejelser om børns demokratiske dannelse “(…) handler om at skabe rammer, hvor børn (…) får mulighed for at reflektere over og give udtryk for deres egen mening”, dette vil vi understøtte gennem æstetisk fordybelse (Kjær, 2017, s. 151) og samtale (Schön, 2013, s. 31).

Rammesætning og forløb

Aktiviteten foregår over Zoom, hvor Maria og Michelle sidder med tre børn (indskoling) i deres hjem, og Rune fungerer som facilitator. Rune præsenterer et emne, som berører børnenes hverdag, som fælles afsæt for refleksion (Kjær, 2017, s.97).
Herefter trækker Michelle og Maria sig tilbage med deres børnegruppe, hvor tegneredskaber stilles til rådighed. Samtale og æstetisk fordybelse fordrer refleksion (Kjær, 2017, s. 151), og samspillet med andre understøtter børnenes refleksion-i-handling hvilket frembringer nye overbevisninger (Schön, 2013, s. 31). (varighed ca. 15 min.)

Slutteligt mødes vi alle på Zoom og Rune inviterer børnene til, at ‘dele deres holdninger’. Aktiviteten skal foregå over to gange.

Litteratur:

Austring, B.D. & Sørensen, M. (2006). Æstetik og læring – Grundbog om æstetiske læreprocesser. København K: Hans Reitzels Forlag.

Broström, S. (2015). Didaktik. I T. Ankerstjerne & S. Broström (red.), Håndbog til pædagoguddannelsen (s.121-201). København K: Hans Reitzels Forlag.

Cropley & Cropley (2008). Resolving the paradoxes of creativity: An extended phase model. Cambridge Journal of education volume 38 ( issue 3)

Kjær, A. (2017). Æstetisk praksis og børn – sanser, væren og læring i dagtilbuddets læreplan. Frederiksberg C.: Frydenlund

Nationalt videncenter for læsning (2018). Den blå elefant skal ud at køre. Lokaliseret den 07 November 2023 på den-blaa-elefant_final.pdf (videnomlaesning.dk)

Osborn, A. F. (1953). Applied imagination: Principles and procedures of creative thinking. New York, NY: Scribners.

Schøn, D. (2013). Uddannelse af den reflekterende praktiker. Århus: Klim.

Sørensen, M. (2015). Æstetik og dagtilbudspædagogik. I D. Cecchin (red.), Barndomspædagogik i dagtilbud (s. 189-208). København: Akademisk Forlag.

Tv2.dk (2023). Man skal ikke have dårlig samvittighed når man er den sidste til at hente sit barn. Lokaliseret den 07 November 2023 på (https://nyheder.tv2.dk/samfund/2023-11-02-man-skal-ikke-have-daarlig-samvittighed-naar-man-er-den-sidste-til-at-hente-sit-barn-siger-s-politiker).

Undervisningsministeriet (2020). Demokratisk dannelse i grundskoler og fritidstilbud. Lokaliseret den 07 November 2023 på  gsk_trivsel_inspirationskatalog demokrati.pdf (emu.dk)


Udgivet

i

af

Tags:

Kommentarer

5 svar til ““Skal børn spørges?””

  1. julkris Avatar
    julkris

    Kære Turbo didaktikere
    Tak for endnu en blogpost 🙂

    Et spændende emne og samtidig et emne der kan anses som kontroversielt. Der er mange holdninger til emnet både, hvad angår samvittigheden over for børnene og de lange dage, samt i hvor høj grad børn skal inddrages med udgangspunkt i etik og børnesyn.
    Vi synes personligt, det er et interessant emne at tage op, og vi ser rigtig meget frem til jeres efterfølgende refleksioner, samt i hvor høj grad I oplever at børnene formår at ytre sig. Vi bliver meget nysgerrige på, det konkrete emne I vælger at anvende i forløbet, foruden det har relevans til deres hverdag… Vi spekulerer på om jeres forløb retter sig til emnet omkring lange dage i institutionen, eller om det er et mere generelt emne, hvor børnene får mulighed for at ytre sig.
    Der er fuld fart på med teori, hvilket er fedt, men også svært at finde hoved og hale i, hvad I mener og hvor I vil hen med jeres blogpost. Det skal læses nogle gange, før man får det hele med. Det bliver lidt langt og med mange citater, som giver mening i konteksten, men de er måske mere passende i videoformat – og ikke i en blogpost på 20 linjer? Derudover havde det været fedt med en video, hvor I måske forklarede processen i eksperimentet, eller gav en forklaring af den første model J Det er en god model, som giver indsigt i processen, men den kunne måske formidles mere spiseligt.

    //STJJ

  2. emmjen Avatar
    emmjen

    Hej Det Turbo Didaktiske Taktiske Hold 🙂
    Jeres ide er rigtig god. Vi kan godt lide tanken om, at inddrage den demokratiske samtale og dannelse i indskolingen.
    Vi er nysgerrige på hvilke konkrete emner I vil tage op med børnene?
    Vi savner også lidt et “Hvordan?” i jeres proces. Hvordan vil I skabe den demokratiske samtale med børnene? Hvordan sikrer I jer at samtalen har noget med demokratisk dannelse at gøre?

    Det er fedt at I og inddrager Rune, som er med på Zoom som facilitator. Dog, mangler vi en mere IT-didaktisk tilgang i processen/projektet og en eksperimenterende tilgang til teknologien . Hvilke andre teknologier vil I inddrage?

    Vh. Didaktisk Fusion

  3. soflju Avatar
    soflju

    Kære DTDTH
    Tak for et spændende blogpost! 😊

    Jeres blog er æstetisk meget pænt stillet op og en fryd for øjet.
    Vi vil gerne starte med at sige, at vi finder jeres emne om børns demokratiske dannelse meget interessant og vigtigt!

    Vi er meget enige med Station dobbelt-J’s kommentar til blogposten.
    Læsningen af jeres post har gjort os nysgerrige på, hvilket emne jeres forløb tager udgangspunkt i? Hvilken aldersgruppe, jeres børn hører under? Og hvilke andre teknologier, man kunne inddrage i forløbet?

    I har inddraget en masse spændende teori og vi er spændte på at følge med i, hvordan jeres forløb udvikler sig, og hvordan I vil tage det videre til dokken 😊

    Mange hilsner
    didaktik.tak

  4. nanweg Avatar
    nanweg

    Det fungerer enormt godt, at I tager udgangspunkt i en ubalance, I ser i samfundet og på børneområdet. Det gør konceptet til en løsning på et både politisk og socialt problem, og giver det dermed relevans.

    I er samtidig rigtig godt forankret teoretisk, og det fungerer fint at flette flere teorier omkring samme begreber sammen. Vi tænker, at I også kan bruge en blanding af teori og egne refleksioner til at indsnævre jeres mål med konceptet mere. Hvad er den gode balance mellem børns medbestemmelse og styring fra reformer og voksne? Altså: Hvor er det, vi skal hen? Og kan demokratisk dannelse, som I omtaler, eventuelt være et værktøj til at begynde at dele ansvar anderledes mellem børn og voksne, end man gør nu?

    Slutningsvis, så er det flot arbejde med modellerne, og så glæder vi os ellers bare til at følge med i, hvilke resultater I får fra de test, I vil lave 🙂

    Cklasfananas

  5. klaust Avatar
    klaust

    Hyperinteressant det her, fordi I rører ved noget som brænder på for både forældre og børn. Begge parter mærker den her hver dag… Det er interessant, at I fører den demokratiske samtale over i noget, der er mere end ord. det er det at tegne, som er en vigtig del af den demokratiske proces…

    Jeg tænker også på hvad I gør undervejs med tegningerne og bagefter? Vises de et digitalt sted eller et analogt eller begge dele? Tegnes de om? Flyttes de ind i et andet format som f.eks. bookcreator? Kommer der en lille fortælling? Scener fra en hverdag?

    Jeg er faktisk ikke sikker på, at modellen holder – den med Osborn? Der skal jo tegnes og her ligger en masse med hvordan børn tegner og tegner sammen… Men I mener, at det er jer selv som følger den model, ikke?

    Det er et interessant spørgsmål om hvornår i en iterativ eksperimenterende proces, at skitser, tegninger, test, osv finder sted? Måske er det hele tiden fra start til slut og ikke først undervejs eller tilsidst? Det er ikke helt enkelt at svare på, fordi man skal overveje hvornår en proces lukkes – og i en undersøgende proces kan man risikere at lukke den alt for tidligt.

    Egentlig svarer I måske selv, ved at sige, at der skulle være flere gennemløb af test – og dermed at næste blogpost heller ikke indeholder svaret? Og egentlig ligger det måske også i jeres egen model hvor I godt er klar over, at det “kører rundt” hele tiden. samtalen bliver ikke færdig, men kan få et udtryk.

    Rune og online? Jeg vil mene, at han også skal tegne for at være interessant at snakke med. Han ska vise og se – så Zoom er jo en del af jeres it-didaktiske design. Kan I ikke bruge nogle af funktionere her?

    Måske skal i overveje noget med fiktion. “Prinsessen sukkedefor kongen var ikke kommet hjem på slottet endnu. Altid skulle han …”

Skriv et svar