
Medieøkologi: Hvordan vores digitale miljø former os
Forestil dig at træde ind i en frodig skov. Dine sanser bliver straks bombarderet med forskellige stimuli – duftene, lydene, synet af træerne og planterne. Disse elementer former din oplevelse og din adfærd i skoven. På samme måde fungerer medierne som miljøer, der former vores perception, adfærd og interaktioner. Ligegyldigt om det er en nyhedsapp på din telefon, et tv-show, du ser om aftenen, eller den musik, du lytter til på vej til studiet, så er disse teknologier miljøer med deres egne regelsæt, normer og interaktionsmønstre.
Som Marshall McLuhan, en pioner inden for medieøkologi, formulerede det, “mediet er budskabet”. Det, han mente med dette, er, at måden et budskab leveres på, kan være lige så afgørende for vores forståelse og reaktion som selve budskabets indhold. Tænk over det: en besked leveret via en tweet kan opfattes helt anderledes end den samme besked i en dybtgående aviskronik. Formen og mediet, påvirker budskabets tone, hastighed, dybde og endda dets troværdighed. Medierne omkring os er derfor ikke bare passive kanaler; de er aktive miljøer, der former vores tanker, følelser og handlinger, også når vi studerer på it-didaktisk design.

På studiet kommer din personlige medieøkologi til at møde en række af andre teknologier som kan være med til at udvide din personlige mediehorisont.