Develop

Undersøgelse af socialt online nærvær blandt studerende på IT-didaktisk design

Introduktion

Vi er nu trådt ind i Develop-fasen af vores projekt. Vores motivation for samt designprincipper #1 kan læses her. I denne fase har vi påbegyndt den konkrete udvikling af vores design gennem en ideudviklingsworkshop med tre studerende fra IT-Didaktisk design.

Formålet med workshoppen var at generere et bredt spektrum af idéer og samtidig omsætte de indsigter, vi har opnået i Discover– og Define-faserne til testbare løsningsforslag. Dette skete gennem en aktivt facilitereret proces (Dam & Teo, 2019).

Workshoppen blev tilrettelagt ud fra design-metoden Future Workshop (Vidal, 2006), som vi har anvendt til at at reflektere og diskutere idéer, værdier, forslag og behov blandt brugerne. Metoden gav os desuden mulighed for at et indblik i målgruppens syn på faldgruber og potentialer i online-undervisning og derved fået designløsnings ideer direkte fra brugergruppen.

Ideudviklingsfase

I planlægningen og afviklingen af workshoppen tog vi afsæt i principperne fra Value sensitive design (VSD) (Friedman & Hendry, 2019). Vi ønskede at undersøge, hvilke værdier de studerende tillægger online undervisning, samt hvad der motiverer dem. Derfor blev øvelserne tilrettelagt med fokus på individuel og fælles refleksion over disse værdier i en online kontekst.

Vi startede med at præsentere vores designproblem: “Hvordan skaber man et nærværende, online læringsrum blandt studerende på It-didaktisk design? Hvilke løsninger kan implementeres for at mindske den sociale afstand, når man er sammen online?”

Future workshop

Her ses øvelserne fra vores workshop:

Øvelse 1: Noter alle de dårlige oplevelser i kan komme i tanke
om i forbindelse med online undervisning på ITDD.
Øvelse 2: Noter alle de ideer i har til hvordan den ideelle online undervisning på ITDD kunne se ud – alt er muligt!

Afslutningsvis opsamlede vi på begge øvelser ved at ‘Kategorisere og implementere’ i fællesskab, som ses på billedet her:

Vores fokusgruppe fremhævede tre nøgleord, som var vigtige for dem i en online læringskontekst:

  1. Forpligtelse
  2. Engagement
  3. Individuel ansvarlighed

En oversigt over alle designprincipperne:

Med afsæt i workshoppen blev det yderligere klart, hvad der skaber værdi hos de studerende. Der var en tydelig overensstemmelse med det, vores fokusgruppe delte og de designprincipper vi havde udviklet på baggrund af vores empiriindsamling. De første fire designprincipper er udarbejdet i define-fasen, og de sidste to er efter afviklingen. Herunder ses en oversigt over alle vores designprincipper:

#1: Synlighed og socialt tilstedeværelse Formål: Designet har til hensigt at skabe et safe space (Holly og Steiner, 2005) et trygt online læringsrum, som er medvirkende til at sikre en vis synlighed blandt de studerende. Der er også en efterspørgsel for dette, som udspringer fra vores define-fase: fokus på socialt samvær.  
#2: Faste fællesskaber og kontinuerlig relations skabelse Formål: Designet skal sigte mod opbygning af stabile online fællesskaber, der fremmer langvarige og tillidsfulde relationer. I den forbindelse kan undervisernes perspektiv indtænkes, så der skabes effektive og meningsfulde læringsprocesser og engagement blandt de studerende (Garrison et al., 2000) 
#3: Interaktivitet og samskabelse Formål: Designet skal i nogen grad bevæge sig væk fra det klassiske online-læringsrum og henimod elementer af sammenskabelse og interaktion.  
#4: Tilgængelighed og brugbarhedFormål: At designet er tilgængeligt, simpelt, nemt at gå til kan benyttes af alle studerende på ITDD. Samtidig skal det være brugbart og give en positiv effekt for de studerende.  
#5: Forpligtelse og individuel ansvarlighedFormål: Designet skal inkludere et krav om forpligtigelse og individuel ansvarlighed, så de studerende bliver nødt til at være aktivt deltagende for at få det optimale ud af både den faglige sparring og det sociale.
#6: Brug af teknologierFormål: Som et supplement til designprincip #3 (læs mere her), har dette princip til formål at inspirere og udfordre os som IT-didaktiske designere til at eksperimentere med teknologiens rolle i nye og engagerede læringskontekster.

Afsluttende spørgsmål

  • Hvad har værdi for dig i online samarbejdskontekst?

Referencer

Dam, R. F. and Teo, Y. S. (2019, October 23). Stage 3 in the Design Thinking Process: Ideate. Interaction Design Foundation – IxDF. https://www.interaction-design.org/literature/article/stage-3-in-the-design-thinking-process-ideate 

Friedman, B., & Hendry, D. (2019). Value sensitive design: Shaping technology with moral imagination. The MIT Press.

Garrison, D. R., Anderson, T., & Archer, W. (2000). Critical Inquiry in a Text-Based Environment: Computer Conferencing in Higher Education. The Internet and Higher Education, 2, 87-105. http://dx.doi.org/10.1016/S1096-7516(00)00016-6 

Holley, L., & Steiner, S. (2005). Safe space: Student perspectives on classroom environment. Journal of Social Work Education, 41(1), 49-64. https://doi.org/10.5175/JSWE.2005.200300343 

Vidal, René. (2006). The Future Workshop: Democratic problem solving. Economic Analysis Working Papers (EAWP). 5. 1-25.

Comments

4 svar til “Develop”

  1. katpou Avatar
    katpou

    Hejsa gruppe,

    Først og fremmest vil jeg gerne nævne, at I har lavet en god opstilling af jeres blogpost – strukturen er klar og hjælper med at forstå jeres vej fra Discover/Define til Develop. Det gør jeres proces let at følge, og man fornemmer tydeligt, at der er en rød tråd mellem workshoppen, værdierne og de designprincipper, I formulerer.

    Noget jeg blev lidt nysgerrig på, er, hvordan jeres 6 designprincipper kan komme mere konkret til udtryk i praksis. for eksempel – hvordan kunne princippet om synlighed konkret implementeres i et online læringsrum? Er det via dashboards, åbne logs, eller noget helt tredje? Jeg tror, at et eller to eksempler ville gøre jeres principper endnu skarpere 😀

    En anden idé kunne være at lave en lille visualisering, der viser sammenhængen mellem de værdier, I har udledt, og de principper, I har udviklet. Det ville understøtte jeres i forvejen gode struktur.

    Til jeres spørgsmål: for mig har en klar forventningsafstemning rigtig stor værdi i online samarbejdskontekster. Når roller, mål og arbejdsfordeling er tydeligt aftalt fra start, bliver samarbejdet langt mere flydende, selvom vi arbejder på afstand og på forskellige tidspunkter.

    Derudover betyder synlighed i processen meget: at man løbende kan følge med i de andres arbejde, skrive kommentarer til hinanden og give statusopdateringer. For mig skaber det en følelse af fremdrift, struktur og forpligtelse uden at det bliver noget kontrollerende.

    Til sidst er den sociale nærhed også vigtig i gruppearbejdet – de små, uformelle interaktioner, der sker undervejs. Når der også er plads til en kort snak om andet end selve opgaven, så bliver samarbejdet mere effektivt og motiverende.

    Med venlig hilsen
    Katarina fra Sniksnakkerne 😀

  2. marnie Avatar
    marnie

    Hej Dynamisk Flow

    Det er virkelig en nem og spiselig blog, I har lavet. Det er rart at kunne følge jeres røde tråd gennem processen.
    Det er spændende, at I har arbejdet med både faldgruberne fra de studerendes perspektiver og det “perfekte” scenarie for online undervisning.

    Det er desuden fedt at se, at I har anvendt de data, I har indsamlet gennem jeres idéudviklingsaktivitet med de studerende, til at udvikle jeres designprincipper (#2), og at I samtidig har visualiseret dataene flot på bloggen, så det er let at følge med i hvordan i har bearbejdet det.

    I forhold til jeres spørgsmål synes jeg, det er en stor størrelse.
    Jeg ser to muligheder ud fra to kontekster:

    1: Studierelateret kontekst
    Hvis det er studierelateret, vil samarbejdskonteksten bunde i samarbejdet med studiegruppen – altså en tryg base.
    For mig er de vigtigste værdier i en studierelateret samarbejdskontekst, at vi er ligesindede om at møde op, tage ansvar for egen læring og bidrage med de forskellige faglige profiler, vi hver især har.

    2: Uformel kontekst (Discord)
    Jeg har igennem de sidste ca. 10 år haft en online vennegruppe, hvor vi bruger Discord som fælles mødested.
    Den vigtigste værdi i dette fællesskab er den usagte accept af, at man kan komme og gå, som det passer én selv.
    I denne kontekst samarbejder vi også – for eksempel i forbindelse med gaming eller sparring om alt og intet.

    Jeg glæder mig til at følge jeres videre proces i deliver-fasen og se, hvordan jeres produkt bliver konstrueret.

    Med venlig hilsen
    Martin – AlfF3

  3. regaab Avatar
    regaab

    Hej Dynamisk Flow
    Først og fremmest er det så fedt, at I undersøger lige netop det sociale nærvær i en online kontekst – det er på en og samme tid enormt vigtigt og virkelig svært. Samtidig er jeres opsætning i blogpostet super overskueligt, så man får et tydeligt indblik i både jeres workshop og hvordan den har bidraget til udvikling af jeres designprincipper.

    Særligt synes jeg, at jeres fokus op forpligtelse og individuel ansvarlighed er interessant. Det er jo virkelig en udfordring i online undervisning – man kan hurtigt ryge i baggrunden, hvis der ikke er noget, der forpligter én til at deltage aktivt. Og samtidig er det netop dét, der kan få et online rum til at føles “levende” og meningsfuldt. Jeres designprincip om synlighed og social tilstedeværelse rammer for mig også noget centralt. Jeg tænker, det måske også kunne handle om at arbejde med gentagelser og rytmer i undervisningen, så man ved, hvornår man “skal være der”, både mentalt og socialt. Det kan måske være med til at skabe det “safe space”, I nævner,som både kræver tryghed og struktur.

    I forhold til jeres afsluttende spørgsmål, så synes jeg det er svært at pege på én ting, der har særlig værdi for mig – det er nok nærmere samspillet mellem mange små faktorer. Men gensidighed i både at føle sig mødt og selv møde andre i et online rum er af værdi for mig. Altså det rum hvor der opstår et naturligt tempo og skifte i samtale og kommunikation – den svære balance mellem “tale i munden på hinanden” og “tavshed og manglende respons”. Når den balance lykkes, så er det for mig der, det begynder at føles som et værdifuldt og “rigtigt” samarbejde.

    Jeg glæder mig meget (!!) til at følge med i jeres videre proces
    Regitze (1713)

  4. christiand Avatar
    christiand

    Jeg er meget enig, det er en meget overskuelig præsentation af jeres deliver-proces, og det er især nemt at se, hvordan I har trukket resultaterne ind i reviderede designprincipper. Meget nemt at følge!
    Det er interessant, hvordan jeres projekt tilsyneladende kommer til at placere sig et sted mellem det formelle og det uformelle. Jeres fokus på nærværende online læringsrum og social afstand ser ud til at betyde, at I får fat i idéer til formelle rammer, men også idéer til de relationer, der ikke nødvendigvis er direkte faciliteret eller rammesat af institutionen. Det kunne være rigtig spændende, hvis jeres design netop kunne placere sig der i mellemrummet mellem det formelle og det uformelle. Eller måske ligefrem kunne være medvirkende til at komme af med denne (kunstige?) skelnen mellem eksempelvis socialt og fagligt. Fra institutionens perspektiv laver man ofte denne skelnen: Skal vi have flere “sociale aktiviteter” på uddannelsen? Jeres designprojekt kan måske bidrage med, at vi begynder at tænke i andre baner. Det håber jeg 😊

Skriv et svar