GLOBALE VÆRKSTEDER
Udgangspunkt og formål
I Uge 37 bliver der taget fat på koblingerne mellem asynkron og synkron, digital og analog, skærm og gulv. Værkstedet som en traditionelt analog form kobles med både makerspaces og med digitale kommunikationsformer og det globale aspekt inddrages sammen med at rammesætte processer med leg. Et kapitel fra Thomsen og Gauntlett´s tekst annoteres (s. 18-28) og diskuteres i forhold til de aktiviteter, som de studerende er i gang med. Teksten står i kildelisten. i uge 38 fortsætter arbejdet med værkstedet som omdrejningspunkt, men kobles nu med netværk og medieøkologi og kreative processer. Aktuelle debatter omkring tinkering og og eksempler på globale pædagogiske processer inddrages.
De studerende skal her forberede sig at være med i flere processer. De skal planlægge og gennemføre en workshop med madlavning over nettet. Derudover skal de deltage i en annotering, hvor alle deltager sammen at kommentere på dele af en udvalgt artikel.
I uge 38 fortsætter arbejdet med værkstedet som omdrejningspunkt, men kobles nu med netværk og medieøkologi og kreative processer. Aktuelle debatter omkring tinkering og og eksempler på globale pædagogiske processer inddrages.
Undervisning – datoer og aktiviteter
UGE 37: Undervisningen foregår online i uge 37. Gruppevejledning Mandag 09.9, mellem 12.30 – 17.15 og tirsdag 10.09 9.00 -12.30. Hver gruppe skriver tidspunkt ind i dokument på onedrive. Torsdag 12.9 13-19, fælles madlavning, men grupperne kan justere dette tidspunkt. Annotering foregår mellem tirsdag 10.9 kl. 12og onsdag 11.9. til kl. 12.
UGE 38: Undervisningen foregår online i uge 38. Tirsdag 17.9 kl. 23.00. Fra Onsdag 18.09 kl. 9.00 til torsdag 20.09 kl. 22, blogkommentarer. Fredag 20.09, kl. 9-12, webinar
Opgaver
Madlavning online i uge 37
Det centrale spørgsmål lyder: Hvordan kan I i hver jeres gruppe lave og spise mad sammen online?
I skal som gruppe aftale og afprøve følgende: Hvad skal I spise? Skal det være det samme alle spiser? Hvad skal der købes ind? Hvem er med til måltidet? Hvordan laver I maden i fællesskab? Hvordan hjælper i hinanden under selve madlavningen? Hvordan skal kameraer, mobiler, tablets eller bærbare indgå i processerne?
Der skal både være synkrone og asynkrone elementer i processen undervejs. Hvad gør i synkront på zoom eller et andet stykke software? Og hvad gør I asynkront eller nærsynkront? Det er ikke vigtigt, at I laver et stort måltid, som kræver meget forberedelse. I må gerne, men det vigtigste er at undersøge, hvordan madlavning online kan gøres. I skal også sørge for at dokumentere undervejs, for I skal bruge fotos, videoklip og screendumps, osv når I skal lave en blogpost senere.
Annotering i uge 37 – cultures of creativity
Den tekst, I skal annotere på, hedder Cultures of Creativity og ligger klar på Hypotes:is. Der ligger vejledninger fra Niels på onedrive til hvordan I gør, når I skal finde teksten. Det er en fuld rapport, men I kan gøre følgende: Der er en intro på side 5-7, der giver et overblik og selve den fuldt udfoldede model på side 27. Når I annoterer, så vil jeg pege på kapitel 3, s. 19 – 28, hvor modellen forklares.
En af pointerne med annotering er jo, at I reagerer på det, I læser og selv er med til at pege på, hvad der er interessant, vigtigt eller vanskeligt i teksten. Men et spørgsmål er jo, hvad I tænker om denne model. Hvorfor er den som den er? Hvad vil forfatterne fortælle os? Hvad er meningen med det, de kalder for Cultures of Creativity?
I løser denne annoteringsopgave individuelt indenfor det tidsrum, der er afsat til opgaven. Check undervisningsplanen på Brightspace. I er selvfølgelig velkomne til også at snakke om teksten, når I mødes i jeres gruppe, men en anden væsentlig pointe med annotering er jo, at I læser sammen som hold på tværs af tid og sted. Det kan f.eks. betyde, at I skal ind flere gange for at se hvad de andre studerende har skrevet og måske kommentere på deres kommentarer. Derfor vil jeg bede jer om at logge ind på artiklen mindst 2 gange i løbet af den tid, der er til denne opgave.
Blogpost i uge 38
I skal gøre to ting på jeres blog, når I får dem.
- I skal lave en lille præsentation af jer selv og jeres gruppe. Hvordan I gør det på bloggen, er helt op til jer.
- Dernæst skal I lave en blogpost, som består af to elementer:
- En visuel del med f.eks. video, fotos eller andet. Den må vare 3-5 minutter. I må gerne lave optagelser, hvor I selv sidder og fortæller. Fotos og videoer egner sig ofte godt til at vise situationer.
- En tekst. Den må være max 20 linjer lang. Der skal være en titel, mindst 1 link til en anden læsning og 1-2 referencer til en tekst. I kan overveje om der skal være undertitler og afsnit i teksten – eller andet, som understreger jeres overvejelser.
Indholdet af visuel del og tekstdel er beskrivelser af erfaringer fra det lille projekt med madlavning online. I vælger ud hvad der er vigtigst at beskrive. Derudover skal I selvfølgelig reflektere over jeres nye erfaringer. Når I gør det, så skal I inddrage noget fra Cultures of Creativity-modellen og stille jer selv følgende spørgsmål: I hvilket omfang var I eller blev jeres gruppe til en Culture of Creativity i dette lille madlavningsprojekt? I er velkomne til at inddrage andre tekster i jeres besvarelse.
- Endelig skal I kommentere på hinandens blogposts. Grundlæggende skal I tænke disse blogposts som skitser, hvor I kommer med et forslag til en måde at forstå noget på. Kommentarerne er en forsat samtale om disse skitser. Det foregår på følgende måde:
- Teksten skal slutte med at I stiller et eller flere spørgsmål til de andre grupper. Det skal være spørgsmål, som er dukket op undervejs og som I reelt ikke ved svaret på.
- I skal kommentere på hinandens blogs ved at skrive mindst 1 kommentarer til de øvrige grupper, gerne 2. Altså et sted mellem 6 og 12. I kan også kommentere på de andres kommentarer.
- Hvad I reagerer på eller hvad I svarer eller hvad I kunne finde på at spørge de andre grupper om i kommentarsporet, det finder I ud af ved at tale sammen i gruppen og så kommentere. Det er altså ikke en individuel opgave at svare, men I kan vælge i den enkelte gruppe at dele ud hvem af jer i gruppen, som svarer på hvilke grupper – bare alle grupper er dækket.
Padlet
Kilder
Primær for uge 37
Gauntlett, D. (2023). Creativity: polity, s. 68 -78
Gudiksen, S. & Skovbjerg, H. M. (2020). Uncovering the Qualities of Play Design. I Gudiksen, S. & Skovbjerg, H. M. (red.) Framing Play Design: BIS Publishers, (s. 15-36)
Kaye, B. V., Zeng, J. & Wikström, P. (2022). TikTok: 2. udgave. Polity, s. 91-119
Pink. S. (2013). Doing Visual Ethnography: SAGE. 3. Udgave. (s.33-47)
The LEGO Foundation (2020). Distance Learning – a guide to playful distance learning – online and offline. The LEGO Foundation lokaliseret 04.05.2022 på https://www.legofoundation.com/en/learn-how/knowledge-base/distance-learning-guide/
The LEGO Foundation (2022): What is hybrid learning?. Hjemmeside. Lokaliseret 04.05.24 på
https://cms.learningthroughplay.com/media/2axgyi53/distance_learning_guide.pdf
Bemærk: denne tekst annoteres. Thomsen, B. S. & Gauntlett, D. (2013). Cultures of Creativity: LEGO Fonden. Lokaliseret 12.05.2021 påhttps://www.legofoundation.com/media/1073/cultures-of-creativity-lego-fonden-2013.pdf
Sekundær for uge 37
Frydendahl, J. & Sehestad, M. (2023). Onlinefællesskaber – Onlinedidaktik, in Rabøl-Hansen, H., Rasmussen, T. N. & Søndberg. A. (red.) (2023). Fællesskabende didaktikker. Tidsskriftet KvaN
Frølunde, L. (2017). Akademisk video: forskeren som formidler, historiefortæller eller dialogpartner. I Drotner. K. & Iversen, M. S. (red.). Digitale metoder – at skabe, analysere og dele data: Samfundslitteratur
Henningsen, L. (2022). By som billede: Neighbourhood Remarks, lokaliseret 04.08.2023 på
- Tegneskole: https://www.youtube.com/watch?v=0aRb7a6shAU
- Dogme: https://faktalink.dk/titelliste/dogm)
- Dokumentar: http://visualremarks.dk/
- Ballet: https://www.facebook.com/watch/?v=585159785685527
Primær for uge 38
Bayne, S., Evans, P., Ewins, R., Knox, J., Lamb, J., Macleod, H., O´Shea, C., Ross, J., Sheail, P. & Sinclear, C. (2020). The Manifesto for Teaching Online. Cambridge Massachusetts London: MIT Press. Her læses kapitel 4.Resnick, M. (2017). Lifelong Kindergarten: The MIT Press (s. 2-29)
Resnick, M., & Rosenbaum, E. (2013). Designing for Tinkerability. In Honey, M., & Kanter, D. (eds.), Design, Make, Play: Growing the Next Generation of STEM Innovators, pp. 163-181. Routledge. lokaliseret 01.08.2019 på http://web.media.mit.edu/~mres/papers.html
Thestrup. K. & Pedersen, L. H. (2020). Makeative makerspaces: When the pedagogy is makeative. In Blum-Ross, A., Kumpulainen, K. & Marsh, J. (2020). Enhancing Digital Literacy and Creativity: Routledge
MakEY: https://makeyproject.eu/
Thestrup, K. (2013). Det eksperimenterende fællesskab ON-LINE, lokaliseret 14.08.2020 på https://www.youtube.com/watch?v=KhTUVNS-3dw&t=1s