Introduktion
Vi inviterer til en anderledes kunstoplevelse, hvor AI-teknologi hjælper med at gøre nærområdets kunst mere tilgængelig og inspirerende for et bredt publikum. Formålet er at skabe interesse for kunst blandt flere målgrupper og at fremme refleksion over kunstens placering og betydning, og ikke mindst give stof til eftertanke når det kommer til mødet mellem „autentisk kunst‟ og generativ AI.
Aktiviteten vil foregå ved lokale kulturinstitutioner forskellige steder i landet, hvor gruppemedlemmerne møder brugere og indsamler materialer. Her opfordres deltagerne til at tage billeder af kunstværker – alt fra malerier og skulpturer til illustrationer i bøger. Disse billeder bliver derefter transformeret gennem AI, og resultatet vil indgå i en fælles “virtuel fernisering”, som forbinder fire lokalområders kunst i nye AI promted fortolkninger. Deltagerne får her mulighed for at se kendt kunst i nye perspektiver, som forhåbentlig giver anledning til at diskutere de AI-skabte fortolkninger i fællesskab.

Nedenfor ses den padlet som vi har indrettet som et virtuelt galleri i kan gå på opdagelse i.
Planlægning og idéudvikling


Vi startede med en grundig planlægnings- og idéudviklingsproces, hvor vi gennemgik forskellige koncepter og testede vores to mest lovende idéer i hypotetiske scenarier. Efter at have diskuteret vores fælles interesse for kunst og ønsket om at gøre den mere tilgængelig, enedes vi om at benytte kunstig intelligens (AI) til at forstærke kulturoplevelsen. Formålet blev således: „Forstærk kulturoplevelsen ved brug af AI.‟ Vi ønskede specifikt at gøre lokal kunst mere engagerende og tilgængelig for alle aldersgrupper, så folk kan få et større indblik i den kunst, der findes i deres nærmiljø.
Efter at have fastlagt projektets rammer, flyttede vi vores fokus til spørgsmålet om, hvordan vi konkret kunne gøre kunst mere tilgængelig og engagerende med AI som redskab. Vi diskuterede forskellige platforme og vendte tilbage til Padlet, som vi vurderede var både brugervenlig og velegnet til at præsentere transformationer på en visuelt tiltalende måde. For at skabe en mere interaktiv oplevelse overvejede vi, hvordan AI kunne bruges til at bringe kunst til live – ved at tilføje bevægelse, ændre farver eller ændre stilarten helt. Denne tilgang skulle stimulere en dybere interesse for kunst gennem en sanselig og dynamisk oplevelse.
Informationssamling og inspiration
Til at underbygge projektet gennemførte vi interviews og observationer på lokale centralt i Aarhus, København, Esbjerg og Haderslev. Vi anvendte semistruktureret interviewform, som gav os en ramme med faste spørgsmål, men tillod også fleksibilitet til at stille opfølgende spørgsmål, hvilket gav dybere indsigt i deltagernes holdninger til kunst og AI. Interviewspørgsmålene fokuserede på deltagernes forhold til kunst, erfaring med AI og holdninger til brugen af AI i kunstverdenen (Kvale & Brinkmann, 2015). Vi indsamlede kvalitative data, der gav os værdifulde input og mulighed for at styrke projektet yderligere ved at få nuancerede perspektiver. For at strukturere processen, anvendte vi Dron og Andersons model om tre sociale former – „group,‟ „set‟ og „net.‟ (Dron & Anderson, 2014).
„Group‟-formen gjorde det muligt at skabe tæt interaktion i mindre grupper, fx ved møder med brugere af kulturinstitutioner, hvor vi fotograferede kunstværker og transformerede dem med AI. Denne proces skabte en dybere forståelse af kunstens betydning i lokalsamfundet og dens potentiale for transformation gennem AI. „Set‟-formen omhandlede større fællesskaber med fælles interesser, som vi understøttede gennem en virtuel fernisering. Her kunne deltagere dele og udforske hinandens bidrag på tværs af lokalområder, og dette skabte et interessefællesskab omkring kunst og teknologi (Dalsgaard & Ryberg, 2022). Endelig faciliterede „Net‟-formen åbne netværk, hvor indhold og relationer kunne udvikle sig uforudsigeligt. Den virtuelle fernisering gav mulighed for at samle kunstværker og AI-fortolkninger i et dynamisk netværk, hvor nye perspektiver og kollektiv refleksion over kunstens rolle kunne blomstre.
Udarbejdelse og afslutning
De opgaver, der gav mening at udføre individuelt, blev løst selvstændigt, men alt blev koordineret på forhånd, og alle bidrog aktivt til processen. Efter at have færdiggjort feltnotater og observationer mødtes vi online via Zoom for at gennemgå det færdige produkt og reflektere over vores fremgang og erfaringer. Ved hjælp af Dron og Andersons model kunne vi skabe en aktivitet, der ikke kun fremmer engagement på tværs af digitale og sociale platforme, men også inspirerer til en dybere refleksion over mødet mellem kunst og AI.
Overskriften „Forstærk kulturoplevelsen ved brug af AI‟ rejser spørgsmål om, hvorvidt kunstig intelligens fremmer eller begrænser menneskets kreativitet. Der findes to perspektiver: det utopiske, som ser teknologi som en positiv, uundgåelig kraft, der forbedrer samfundet, og det dystopiske, som mener, at teknologi fremmedgør os fra vores natur og underminerer menneskelige værdier (Dalsgaard & Ryberg, 2022). Det er interessant at undersøge, hvilken opfattelse forskellige mennesker har, og om deres mening påvirkes af en aktivitet med udgangspunkt i sammenspillet mellem dagligdagskunst og AI teknologi.

Litteratur
Dron, J., & Anderson, T. (2014). Teaching crowds: Learning and social media. Athabasca University Press.
Kvale, S., & Brinkmann, S. (2015). Interview: Det kvalitative forskningsinterview som håndværk (3. udg.). Hans Reitzels Forlag.
Ryberg, T., & Dalsgaard, C. (2022). Digitale teknologier og læringsfællesskaber: Muligheder og udfordringer i uddannelsessammenhænge. Aalborg Universitetsforlag.
Dette indlæg har 2 kommentarer
Skriv et svar
Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.
Hej Amplexus,
I har udarbejdet et spændende forløb, og det lyder vildt interessant at læse om jeres tilgang til en ‘anderledes kunstoplevelse’ – fedt at kombinere teknologi med kunst!
Det er tydeligt, at I har haft gang i en større planlægning og idégenerering i processen. Jeres blogpost er visuelt flot, og I har lavet en rigtig fin model over de forskellige faser af jeres fremgangsproces.
Det kunne have fungeret godt med en visuel del, hvor I enten forklarer lidt om jeres proces eller om forløbet. 😊
Derudover kunne vi godt tænke os at høre lidt om jeres refleksioner til jeres overskrift: “ “Forstærk kulturoplevelsen ved brug af AI”. I nævner to perspektiver, som begge er superinteressante og tankevækkende. Hvilke erfaringer har I gjort jer i løbet af processen? Har I en mening til hvorvidt AI fremmer eller begrænser den menneskelige kreativitet?
Vh, Datadrømmerne.
Hej Amplexus! Tak for en spændende blogpost. Meget visuelt og I formår med jeres modeller at vise jeres process på en let læselig og overskuelig måde. Meget interessant at kombinere AI med kunst. Og også Interessant med flere af de svar i har fået, da de er meget forskellige. Som for eksempel „Synes faktisk jeg går lidt op i kunst, men må sige at jeg ikke havde tænkt over skulpturen her før nu. Jeg går faktisk forbi området her ofte‟. Meget interessant response og som viser, hvordan jeres aktivitet ikke kun kan være med til at inspirere kunst i nærområdet til et bredere publikum, men hvor de lokale også åbner øjnene for nærområdets kunst og værdsætter det. Men det er nok også meningen med aktiviteten 🙂
Jeg er enig med Anika i, at det havde også været godt med en video, hvor i forklarer jeres aktivitet 🙂