Opståelsen af aktivitets space
Dette online rum udspringer af et designprojekt på kandidaten i IT-didaktisk design (ITDD). Vi, en gruppe studerende, tog afsæt i egne erfaringer med det hybride studieliv, hvor tilstedeværelsen på seminariedage gradvist blev mindre og hvor fremmødet i det digitale rum syntes at dominere. Det rejste spørgsmål om, hvordan vi som studerende og undervisere kan forstå og arbejde med læringsrum, der strækker sig over både det fysiske og digitale.
En undring
Det blev tydeligt for os, at det sociale aspekt i læring udfordres, når interaktionen udelukkende foregår gennem skærme. Små, uformelle samtaler og det spontane fællesskab kan være vanskelige at genskabe i et digitalt format. Vi undrede os over, hvordan digitale medier former vores muligheder for samvær, engagement og læring og hvad det betyder for udviklingen af undervisningsformer, der både rummer faglighed og fællesskab.
Vi blev derfor nysgerrige på: Hvordan skaber man et nærværende, online læringsrum blandt studerende på It-didaktisk design?
Hvilke løsninger kan implementeres for at mindske den sociale afstand, når man er sammen online?
Hvorfor fællesskab er vigtigt – også online
Litteraturen peger på, at online læringsmiljøer ofte opleves som præget af afstand og manglende social tilstedeværelse. Dette kan føre til en følelse af isolation blandt studerende og mindske engagement og deltagelse. En række studier understreger derfor vigtigheden af at skabe “social presence” – altså oplevelsen af at være sammen med andre i et fælles rum, selvom man er fysisk adskilt.
Teoretiske perspektiver som Bayms (2015) analyser af digital kommunikation, Thestrups (2021) begreb om eksperimenterende fællesskaber og Riis et al. (2022) ’håbefulde pædagogik’ fremhæver betydningen af fællesskab, deltagelse og meningsfuld interaktion i opbygningen af læringskulturer – både online og analogt. Der argumenteres for, at meningsfuld læring forudsætter deltagelse i sociale praksisser, hvor man føler sig som en del af et lærende fællesskab.
Desuden viser litteraturen, at designet af det digitale rum spiller en afgørende rolle: Når digitale læringsplatforme designes med fokus på relationel og emotionel tilgængelighed, øges mulighederne for at etablere online nærvær og fællesskab.
Vi håber, at dette space og de forskellige aktiviteter kan medvirke til at skabe online nærvær blandt jer som studerende. Held og lykke og rigtig god fornøjelse!
____________________________________________

Skriv et svar