Develop: Vores erfaringer med brugerinddraget online workshop-facilitering

Med afsæt i vores designproces hvor vi undersøger hvordan studerende på videregående uddannelser kan anvende feedback fra AI-værktøjer til at fremme selvreguleret læring, har vi bevæget os ind i Develop-fasen. Du kan læse mere om vores indledende fase i dette indlæg: Discover & Define: AI-feedback literacy – en vej til selvreguleret læring i postdigital uddannelse?


I dette indlæg vil vi udfolde og præsentere hvordan vi har udforsket potentialet i online facilitering af brugerinddragende workshops. Inspireret af Fawns’ (2019) postdigitale perspektiv designede vi en workshop, hvor vi forsøgte at udfordre den kunstige opdeling mellem digitale og fysiske rum. I stedet ønskede vi at betragte disse som uløseligt forbundne dimensioner af vores deltageres erfaringsverden. 

Vi gennemførte vores workshop over Zoom, hvor vi brugte whiteboardfunktionen som et kreativt værktøj. Det anvendte vi med et ønske om at skabe interaktive og inddragende aktiviteter, der også rakte ud over skærmen og ind i deltagernes fysiske omgivelser. 

Sanselighed og eksternalisering i det digitale møderum 

En central udfordring ved online workshops er ofte den begrænsede aktivering af sanser.

Vi forsøgte bevidst at bryde med dette ved at: 

  • Integrere kropslige dimensioner i vores energizer “Find og kombiner”, hvor deltagerne skulle finde fysiske objekter i deres omgivelser 
  • Skabe individuelle arbejdsstationer i whiteboardet, hvor deltagerne kunne trække og kombinere inspirationskort for at opleve en mere håndgribelig interaktion med materialer 
  • Anvende detaljerede visuelle elementer gennem hele workshoppen for at stimulere deltagernes forestillingsevne 

Disse tiltag byggede på Dix og Gongoras (2011) forskning om eksternalisering, hvor eksterne repræsentationer af tanker kan forbedre kreativitet og refleksion. Vi observerede, hvordan vores deltagere gennem disse aktiviteter opnåede en mere konkret og håndgribelig oplevelse af ellers abstrakte koncepter. 

Metodisk struktur og progression

Workshoppen fulgte en progression fra mere strukturerede til gradvist mere åbne aktiviteter: 

  1. Rammesætning: Vi startede med energizer og en værdilinjeaktivitet, der kortlagde deltagernes forskellige perspektiver på selvreguleret læring og AI-teknologier 
  1. Ideudvikling: Gennem inspirationskort-metoden (Halskov & Dalsgaard, 2006) udforskede deltagerne kombinationer af domænekort, teknologikort og mediekort 
  1. Kollaborativ idéudvikling: I den afsluttende Lotus Blomst-aktivitet samarbejdede deltagerne om at videreudvikle en kerneide gennem associative lag 

Denne strukturelle progression afspejlede en bevidst bevægelse fra konvergent til divergent tænkning, understøttet af forskellige typer digitale værktøjer og interaktioner. 

Udpluk fra brugerinddraget workshop

Værdifulde indsigter fra processen

Workshoppen gav os flere indsigter:

  • De interaktive elementer skabte en dynamik, hvor deltagerne ikke blot delte ideer, men aktivt byggede videre på hinandens tanker 
  • Deltagernes feedback viste, at de værdsatte de interaktive elementer, men også ønskede mere tid til ideudvikling og større facilitatorinvolvering i aktiviteterne 
  • Vores oplevelse var at workshoppens interaktive og visuelle elementer bidrog til refleksioner om hvordan de selv oplevede at lære bedst, og hvordan teknologiske muligheder kunne bidrage positivt hertil🍍 

Revision af designprincipper

Workshoppen inspirerede os til at genbesøge og revidere vores oprindelige designprincipper. Særligt interessant var deltagernes fokus på behovet for personalisering, visualisering og refleksionsstøtte i deres interaktion med AI. 

Vi kunne se et mønster i deltagernes ideer, der pegede mod et AI-feedback dashboard, hvor studerendes selvregulerede læring kunne styrkes gennem: 

  • Visuelle repræsentationer af læringsprocesser 
  • AI som en personaliseret kognitiv partner fremfor blot et værktøj 
  • Integrerede refleksionsværktøjer, der understøtter studieaktiviteter 

Disse indsigter blev omdrejningspunktet i vores efterfølgende aktiviteter med logisk modellering og ledte til en mere praksisnær og operationel formulering af vores designprincipper – fra teoretiske konstruktioner til konkrete designretningslinjer. Dette udfoldes i nedenstående tabel.

Tabel 1. Reviderede designprincipper

Fremadrettede perspektiver

Vores erfaringer med denne workshop har bekræftet os om, at online facilitering ikke behøver at være et kompromis, men kan tilbyde unikke kvaliteter, når den designes med omtanke for det postdigitale perspektiv. I fremtidige workshops vil vi: 

  • Inkludere flere sanselige og kropslige elementer 
  • Allokere mere tid til de kreative processer 
  • Indtage en mere deltagende rolle i selve aktiviteterne 

Har du også erfaring med at facilitere på tværs af det digitale og fysiske? Eller har du spørgsmål til vores tilgang til workshop-design? Del gerne dine tanker og erfaringer i kommentarfeltet nedenfor! 

Referencer

Dix, A., & Gongora, L. (2011). Externalisation and design. I Proceedings of the Second Conference on Creativity and Innovation in Design (DESIRE ’11) (s. 31–42). Association for Computing Machinery. https://doi.org/10.1145/2079216.20792 

Fawns, T. Postdigital Education in Design and Practice. Postdigital Science Education, 1, 132–145 (2019). https://doi.org/10.1007/s42438-018-0021-8 

Halskov & Dalsgaard (2006). Inspiration Card Workshop. https://dl.acm.org/doi/abs/10.1145/1142405.1142409 


Har du spørgsmål eller tanker du gerne vil dele med os?

6 svar til “Develop: Vores erfaringer med brugerinddraget online workshop-facilitering”

  1. Kære 1713

    Meget spændende læsning om jeres workshop, hvad I fik ud af denne og visuelt lækkert! 🙂

    Det er jo en jungle at finde de gode løsninger i det online lærings/formidlings rum; hvordan skaber man bedst rum for interaktion? hvad er det individuelle behov? hvordan sikre man deltagelse? Er blot få af mange spørgsmål, som vi jo i vores gruppe, Dynamisk Flow, også arbejder med.
    Hertil oplever jeg også at TID er svært at jonglere, hvordan finder man mon ud af, hvad der er den optimale mængde tid at bruge på en aktivitet? Er det okay at bryde med en bagkant hvis der lige er et godt flow? Hvordan prioritere man hvilke aktiviteter der er vigtigst, uden at ødelægge det gode flow og den gode dynamik? Tænk sig hvis der eksisterede en facitliste til alle disse spørgsmål 🙂

    Jeg er meget spændt på at læse med videre, hvordan jeres designprincipper og erfaringer kommer til at have en indvirkning på jeres produkt!

  2. Hej 1713
    Fedt at i havde reflekteret over at gøre jeres workshop til en oplevelse og integrere fysiske ting fra deres eget rum. Hvordan fik i deltagerne til at føle ejerskab undervejs, og har i nogle “greb” der fungerer godt (jeg tænker mere ift. chancen for at folk kan blive “passive” i online-workshops)?
    Det er mange år siden jeg selv har undervist online, det er nok helt tilbage til start corona – her var det hele “forholdsvist” nyt for os på gymnasieområdet, og det var svært at finde hoved og hale i, netop pga. den “passivitet” som eleverne kunne falde i, jeg tror også at målgruppen i mit tilfælde er en del yngre og det også har en del at sige. Min erfaring har banket ind i hovedet på mig, hvor vigtigt det er at rammesætte fra start, så eleverne ved hvorfor de skal engagere sig, og hvad de kan få ud af det, og samtidigt netop give dem rum til at eksperimentere, dog er jeg som underviser også begrænset af den tid der er afsat til et forløb, og de ting vi skal nå, så ofte er der desværre ikke så meget tid til sidstnævnte, men det er noget jeg løbende forsøger mig frem til.

    Mvh Christine (Sniksnakkerne)

  3. Hej 1713

    Tak for et spændende blogindlæg!

    Det er inspirerende at læse om jeres erfaringer med brugerinddraget online workshop-facilitering, ift. vores eget projekt.

    I har en rigtig god rammesætning ved at tage udgangspunkt i Fawns’ postdigitale perspektiv. Det giver en stærk teoretisk forankring og understreger vigtigheden af at se digitale og fysiske rum som sammenvævede dimensioner, ligesom i jeres workshop.
    Derudover fremstår jeres arbejde meget struktureret.
    Det kunne dog være hjælpsomt med lidt mere baggrundsinformation om det overordnede formål med idéudviklingen.
    Hvordan opstod behovet for workshoppen, og hvordan passer den ind i den samlede designproces om AI? Hvad er de ønskede resultater, og hvordan bidrager workshoppen til at opnå dem?​

    Mere konkret er vi nysgerrig på:
    Hvordan blev deltagerne til workshoppen rekrutteret, og hvilken baggrund havde de?​
    Hvordan blev input fra deltagerne dokumenteret og analyseret efter workshoppen?​

    Det ville også være interessant at få indblik i, hvilke designtilgange I har anvendt i jeres proces, fx hvor i forankre jeres designprincipper. Dette evt. bare med nogle referencer (til det i allerede har skrevet), så man hurtigt kan orientere sig om jeres ‘faglige placering,’ ved at blot at kigge på jeres litteratur.

    Mvh AltF3

  4. Hej 1713,
    Vi synes, det er fedt, hvordan I har arbejdet bevidst med at forbinde det digitale og fysiske i jeres online workshop – det giver nogle vigtige perspektiver på, hvordan online facilitering kan blive langt mere sanselig og engagerende.

    Vi blev særligt optaget af jeres brug af energizers og inspirationskort – hvordan oplevede I, at disse greb påvirkede deltagernes energi og kreativitet undervejs?
    Vi er også nysgerrige på, hvordan I helt praktisk styrede deltagerinteraktionen på whiteboardet – fx hvordan I undgik, at det blev for kaotisk, når flere arbejdede samtidig?

    Vi synes, det er spændende, at I nævner deltagerfeedback om ønsket om mere facilitatorinvolvering. Har I nogle tanker om, hvordan I kunne balancere mellem at give deltagerne frihed og samtidig være mere til stede som aktive sparringspartnere i processen?

    I har nogle rigtig gode refleksioner omkring AI som en kognitiv partner. Vi er nysgerrige på, om I har diskuteret, hvilke typer visuelle repræsentationer der bedst kunne støtte refleksionen? Og om der kan være en risiko for, at for meget visualisering måske også kan overvælde brugeren?

    Endelig kunne vi godt tænke os at høre lidt mere om, hvordan I rekrutterede deltagerne til jeres workshop – og om I oplevede, at deres baggrunde havde indflydelse på, hvordan de greb aktiviteterne an?

    Vi glæder os meget til at følge jeres videre arbejde og høre mere om, hvordan jeres reviderede designprincipper kommer til at folde sig ud!

    Mvh
    Fremtidsforskerne

  5. Velorganiseret som altid og kun ros.
    Men for at lave mit job:
    > Med afsæt i vores designproces 
    sproget i en blog burde være lidt mindre “skriftligt” og i kan til gengæld bruge flere titler, lister og lignende. Det går I også i stort omfang, men nogle gange slipper noget ind, som jeg ikke ville forvente at finde i en blog. Men det hænger selvfølgelig af, hvem der skal læse bloggen.
    Alligevel starter jeres tekst med en lidt for formel tone, men fortsætter meget mere mundrette og “to the point”
    Tabel 1 er bare flot, men eksemplerne kunne have et link til det konkrete eksempel (I ville sådan vise at I er gode til at opsummere, men også til at vise detaljer).
    Indlægget et også på den rigtige længde, hvilke ikke altid er nemt at finde.
    Flot arbejde!

    Småting:
    – jeg ville altid linke til kilderne i tekst med et link uden at læseren skal gå til litteraturlisten i bunden (I er vel online!).

  6. (er bare spændt at se, hvordan I organiserer jeres prototype: ser frem til vejledningen!)

Skriv et svar